Cinematically

Go to content
Με μεγάλη επιτυχία έγινε το restart της IBC
από τον Πάνο Γκόλφη - Δευτέρα 10-10-2022


Την Παρασκευή 9-9-2022, ξεκίνησε στο Αμστερνταμ, το reboot της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής έκθε- σης/συνέδριο για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, και κάθε άλλης μορφής media.
Η αγαπημένη μας IBC άνοιξε τις πόρτες της πάλι μετά από δύο χρόνια που ήταν κλειστές λόγω της πανδημίας. Παρ'όλο που η προσέλευση των επισκεπτών ήταν μεγάλη σε καμία περίπτωση η πρε-μιέρα της IBC 2022 δεν θύμισε τις ένδοξες μέρες των 2002, 2003 ή των 2010, 2015 όπου δεν μπο-ρούσες να περπατήσεις μέσα και έξω από το RAI Amsterdam, από το πλήθος!
Οι λόγοι της μικρότερης προσέλευσης του κόσμου ήταν δύο. Πρώτον, υπάρχει ακόμα φόβος του κορωνοϊού και αρκετοί δεν ήρθαν στο Αμστερνταμ γι'αυτό τον λόγο, και δεύτερον, στη φετινή IBC έλειπαν όλοι οι κινέζοι λόγω των δικών τους απαγορεύσεων μετακινήσεων. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κινέζοι που επισκέπτονται συνήθως την IBC αλλά και τα άλλα μεγάλα shows της δουλειάς μας -όπως η NAB στο Λας Βέγκας- είναι περισσότεροι από 25-30.000 κάθε φορά.


Από πολύ νωρίς το πρωί στις επάλξεις!
Στις φωτογραφίες του RAI Amsterdam που ανέβασα εδώ, αν σας κάνει εντύπωση το ότι δεν βλέπετε κόσμο/επισκέπτες είναι επειδή οι φωτογραφίες αυτές βγήκαν πολύ νωρίς το πρωί όταν -παραδοσι-ακά- ο γράφων "χτυπάει κάρτα" στην IBC κάθε χρόνο, πρωί-πρωί με την αυγούλα, για να προλάβει να κάνει το ρεπορτάζ του στην έκθεση, να δει συνεργάτες και φίλους απ'όλο τον κόσμο, και συνάμα να πάρει μέρος στο κινηματογραφικό συνέδριο, τις συζητήσεις και τα σεμινάρια, με την άλλη του ιδιότητα, αυτή του επαγγελματία cinematographer και οπερατέρ.  Τo μεγαλύτερο round-up για την IBC 2022

Στις επόμενες 30 σελίδες θα δείτε ένα ζουμερό round-up σε φωτογραφίες και κείμενα, σύμφωνα πάντα με την προσωπική μου ματιά, την 20ετή εμπειρία μου στην IBC και τα άλλα μεγάλα κινηματο-γραφικά shows, αλλά και την σχεδόν 30ετή εμπειρία μου πίσω από τις κινηματογραφικές & τηλεο-πτικές κάμερες με την ιδιότητα του διευθυντή φωτογραφίας και οπερατέρ.
Σημειώστε ότι εδώ, στο Cinematically (προφέρεται σινεμάτικαλι και όχι σινεματίκαλι) δεν θα διαβά-σετε κακές μεταφράσεις ξένων δελτίων τύπου των εταιρειών ούτε μετάφραση μπροσούρων. Εδώ τα κείμενα όσων γράφουν στο Cinematically έχουν άποψη και θέση που θεμελιώνονται και τεκμηριώ-νονται από την πολυετή εμπειρία τους στα κινηματογραφικά shows/συνέδρια αλλά και στον κινημα-τογράφο και την τηλεόραση. Εδώ στο Cinematically δεν θα βρείτε δόκτωρες δια αλληλογραφίας που θα βρείτε αλλού, που διδάσκουν κινηματογράφο και φωτογραφία σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια ενώ δεν έχουν πιάσει ποτέ κάμερα επαγγελματική στη ζωή τους! Εδώ όσοι γράφουν έχουν τεράστια βιογρα-φικά και υπογράφουν με το όνομά τους και την υπογραφή τους τα όσα λένε και υποστηρίζουν.


Ευρετήριο εταιρειών

Αυτό είναι το ευρετήριο των εταιρειών των οποίων τα προϊόντα δοκίμασε/τεστάρισε ο Πάνος Γκόλφης στην IBC 2022. Οσα απ'αυτά δεν έχουν ακόμα ενεργό link σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει
ακόμα στο σάιτ το αναλυτικό άρθρο τους, δοκιμάστε ξανά σε 2-3 μέρες.
9.Solutions
Cinedeck
Leader
Sennheiser
Accsoon
Cineroid
Libec
Sienna
Adam Audio
Litepanels
Sigma
Adobe
Liliput
Simply Live
Aeta Audio Systems
Dedo Weigert
Sirui
AJA
Denz
SmallRig
Amazon Web Services
Defy
Manfrotto
Sony
Angenieux
Deity
Marshall
Steadygum
Aptolux
DPA
Matrox
Sumolight
AputureSynamedia
ARRI
DZO
Nanlite/Nanlux
SWITT
Astera
Easyrig
NeutrikTascam
Atlas
Egripment
NHKTechnocrane
Atomos
Film Gear
Orban
Telmaco
AtomOne
Flanders Scientific
Quantum
Teradek
Avenger
Panther
TOKINA
B&H
Fujifilm
Peli
Blackmagic Design
Grass Valley
Prolights
XEEN
Godox
PTS Pierides
YoloLiv
Hollyland
PTZOptics
Z Cam
Cartoni
IDX
Q5X
Zeiss
CHEQROOM
RED
Chimera
Irix
Rohde & Schwarz
Cineo Lighting
Kino Flo
Rotolight


________________________________________________________________

Σε λίγες μέρες θα διαβάσετε εδώ το μεγαλύτερο παγκοσμίως report της IBC 2022
Την επόμενη εβδομάδα, θα δημοσιεύσουμε ένα μεγάλο -το μεγαλύτερο παγκοσμίως- πολυσέλιδο αφιέρωμα στα προϊόντα της IBC 2022 που μου τράβηξαν προσωπικά το ενδιαφέρον, όπως επίσης τα πολλά θέματα του κινηματογραφικού συνεδρίου που μας απασχόλησαν όλους μας εκεί, και τα πολλά κινηματογραφικά σεμινάρια στα οποία πήρα μέρος.
Η παρουσίαση των προϊόντων αυτών και των υπηρεσιών θα γίνει με αλφαβητική σειρά προς απο-φυγή παρεξηγήσεων.

Μείνετε συντονισμένοι! Τέτοιο αφιέρωμα στην IBC δεν ξανάγινε ποτέ!____________________________________________________
H IBC 2022 σε νούμερα
Πριν λίγες μέρες οι άγγλοι διοργανωτές της IBC δημοσίευσαν τα δημογραφικά στοιχεία της επανε-κίνησης της IBC. Οπως βλέπετε και στην φωτογραφία/γραφικό οι επισκέπτες ήταν οι μισοί από τις προηγούμενες IBC, προ κορωνοϊού, δηλαδή μόνο 37.000.
Επίσης στο γράφημα βλέπουμε ότι στις τρεις πρώτες θέσεις των επισκεπτών ήταν και φέτος οι γερμανοί με 10% των επισκεπτών, οι άγγλοι με 15% και οι ολλανδοί με 20%, κάτι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο αφού για όλους αυτούς είναι πολύ ευκολότερο και οικονομικότερο να επισκεφθούν το τεράστιο RAI Amsterdam.

To cloud και φέτος το Νο.1
Τέλος στα στοιχεία industry βλέπουμε ότι στην πρώτη θέση των επισκεπτών είναι οι εταιρείες soft-ware και οι cloud services, κάτι που επιβεβαιώνει αυτό που σας είπα κι'εγώ, ότι δηλαδή το cloud και η μετάβαση των πάντων σ'αυτό είναι το τοπίο και το θέμα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα 5-6 χρόνια όλους εμάς που εργαζόμαστε στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, και κάθε μορφής media.
Στη δεύτερη θέση των επισκεπτών -σύμφωνα με τα στατιστικά της IBC 2022- είναι οι broadcasters. Στην τρίτη θέση της λίστας των επισκεπτών φέτος ήταν οι κατασκευαστές εργαλείων/προϊόντων._______________________________________________________
Το pre-show report της παραμονής του reboot της IBC, της μεγαλύτερης έκθεσης/συνέδριο της Ευρώπης
από τον Πάνο Γκόλφη - Παρασκευή 9-9-2022


Χθες Πέμπτη 8-9-2022, παρά το μικρό χάος που δημιουργήθηκε στους δημοσιογράφους ολοκλη-ρώθηκαν οι εργασίες προετοιμασίας του reboot της IBC. Αυτό που ξεχώρισε αμέσως χθες ήταν τα χαμόγελα όλων, τα χαμόγελα και οι πλάκες των ανθρώπων του RAI, των exhibitors, και των δημοσιογράφων. Παντού υπήρχε μια χαρά και αισιοδοξία λόγω της επανεκίνησης της IBC μετά την διετή απουσία της λόγω πανδημίας.


Προβλήματα δημιουργήθηκαν το απόγευμα όταν οι δημοσιογράφοι στήθηκαν μπροστά από τις κάμερες του συστήματος face recognition για να παραλάβουν αυτόματα το δημοσιογραφικό τους badge. Τα συστήματα face recognition είχαν προβλήματα τα οποία αργότερα λύθηκαν.
Πάντως υπήρχε μια γενικότερη αναστάτωση στους δημοσιογράφους λόγω της αλλαγής, του relocation του press office. Στην φετινή IBC το press office δεν είναι εκεί όπου το ξέραμε όλα τα τελευταία 15-20 χρόνια, άλλαξε κτίριο και αίθουσα και γενικότερα άλλαξαν αρκετά πράγματα για τους δημοσιογράφους.


Το πρώτο press της φετινής IBC και το μοναδικό της χθεσινής μέρας
Χθες -παραδοσιακά όπως γινόταν πάντα τα τελευταία 10 χρόνια- έγινε το press lunch της εταιρείας Grass Valley στο ξενοδοχείο Novotel, πολύ κοντά στο εκθεσιακό RAI Amsterdam. H Grass Valley είναι μια μεγάλη καναδέζικη εταιρεία που συνεργάζεται τα τελευταία 60 χρόνια με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας με κεντρικό σύνθημα "We Love Live" παρουσίασαν τα νέα τους προϊόντα και τις αναβαθμήσεις/βελτιώσεις των ήδη γνωστών στην αγορά συστημάτων. Μιλάμε για state of the art μεταδόσεις IP αλλά και πλατφόρμες cloud υψηλής τεχνολογίας. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι σιγά-σιγά τα πάντα θα πάνε στο cloud, τα SDI δεν έχουν περισσότερη ζωή από 7-8 χρόνια ακόμα.
Αυτό που ήταν πολύ εντυπωσιακό από το χθεσινό press και την παρουσίασή του από τους διευθυντές της Grass Valley ήταν το AMPP (Agile Media Processing Platform) που το θυμόμαστε από την περσινή του παρουσίαση στην NAB, όπου και βραβεύτηκε ως "product of the year 2021". Το AMPP είναι μία απαιτητική cloud-native πλατφόρμα μεγάλων αθλητικών και άλλων τηλεοπτικών μεταδόσεων σε cloud τεχνολογία. Οι cloud-native πλατφόρμες σχεδιάστηκαν από την αρχή για να λειτουργούν σε δημόσια clouds με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το AMPP καλύπτει απολύτως όλες τις ανάγκες μια μεγάλης τηλεοπτικής παραγωγής που θέλει να απαλλαγεί για πάντα από τα καλώδια και τα BNC και να λειτουργεί εντελώς cloud.
Με άλλα λόγια, το AMPP σε καλύπτει σε όλα, Capture, κωδικοποίηση και τράνσφερ, μετατροπές κάθε είδους, δημιουργία media content με εφαρμογές switcher, edit, monitor, graphics, replay, αποθήκευση του content και διαχείριση, και στο τέλος διανομή/distribution όλων των υλικών.

Μία ευχάριστη έκπληξη ήταν η στιγμή που με πλησίασε η υπέροχη Ελπινίκη Κλάπας (Elpi Klapas) η υπεύθυνη marketing της μεγάλης εταιρείας και με ρώτησε αν είμαι έλληνας επειδή κι'αυτή είναι ελληνοκαναδέζα.

______________________________
Η πρώτη IBC χωρίς τον Τζεφ Μπόιλ
Τα τελευταία 18 χρόνια ο Τζεφ Μπόιλ ήταν ένας από εμάς που ανοίγαμε πάντα τα πρωινά την IBC στημένοι για ώρα έξω από το κινηματογραφικό μεγάλο χωλ του RAI Amsterdam περιμένοντας να σηκωθούν τα μεταλλικά ρολλά του χολ.
Ο Τζεφ Μπόιλ, ο σπουδαίος συνάδελφός μας cinematographer και ιδρυτής του CML (Cinematography Mailing List) δεν είναι πια μαζί μας, τον νίκησε ο καρκίνος που τόσο γενναία πολέμησε τα τελευταία 6-7 χρόνια της ζωής του. Ο Τζεφ Μπόιλ έφυγε από κοντά μας τον περασμένο Οκτώβριο βυθίζοντας στη θλίψη όλους μας. Αυτή η IBC θα είναι άδεια χωρίς τον Τζεφ!
Αυτή την Παρασκευή στις 10 το πρωί δεν θα είναι εκεί δίπλα μας, να περιμένει να ανοίξουν τα μεγάλα μεταλλικά ρολά του μεγάλου χωλ 12 (το πρώην 11) την αγαπημένη του κινηματογραφική αίθουσα γιατί εκεί μέσα συναντούσε κάθε χρόνο 100άδες καλούς του φίλους κινηματογραφιστές απ'όλο τον κόσμο.O Τζεφ Μπόιλ υπήρξε καλός και αγαπημένος φίλος, όχι μόνο δικός μου αλλά και πολλών συναδέλφων κινηματογραφιστών απ'όλο τον κόσμο, θα μας λείψει φέτος πολύ η παρουσία του!
Στην τελευταία IBC που έγινε, το 2019, πριν κλείσει τις πόρτες της για δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, ο γράφων σε άλλη μία από τις πολλές φωτογραφίες του με τον αείμνηστο Τζεφ ΜπόιλΟποιος δεν είδε το τελευταίο σεμινάριο που έδωσε ο Τζεφ Μπόιλ στο Αμστερνταμ έχασε με όλη την σημασία της λέξης. Οποιος ενδιαφέρεται να το δει να το ζητήσει από τον Πάνο Γκόλφη.
Αυτό το υπέροχο, προβοκατόρικο -όπως πάντα- σεμινάριο του Τζεφ Μπόιλ στην IBC 2019 ήταν και το τελευταίο της ζωής του, ένα καταπληκτικό, eye-opener σεμινάριο όπως μόνο ο Τζεφ ήξερε να κάνει.______________________________
Συνέντευξη του Μάικ Κριμπ, του CEO της IBC
Ο Μάικ Κριμπ, chief executive officer της μεγαλύτερης κινηματογραφικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, της IBC, έδωσε συνέντευξη πριν λίγες μέρες στους καλούς συναδέλφους μας του περιοδικού TVBEurope Σεπτεμβρίου που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, και μίλησε για την διετή αυτή απουσία της IBC λόγω της πανδημίας, αλλά και το restart του μεγάλου show που θα γίνει στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Εδώ μπορείτε να δείτε τα highlights αυτής της συνέντευξης του Mr. IBC στο TVBEurope, και σε λίγες μέρες θα διαβάσετε πάλι εδώ την αποκλειστική συνέντευξή του που θα δώσει στον Πάνο Γκόλφη, τον απεσταλμένο του Cinematically.Πώς αντιμετωπίσατε εσείς προσωπικά αλλά και η ομάδα σας που διοργανώνει την IBC όλες αυτές τις αναβολές και μεταφορές ημερομηνιών διεξαγωγής του σόου λόγω της πανδημίας;

Δεν ήταν μόνο για εμάς δύσκολα αυτά τα δύο χρόνια αλλά και για όλη την παγκόσμια κοινότητα του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των media κάθε είδους. Καθώς ήταν αδύνατον να διοργανώσουμε ένα κανονικό σόου όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, αναγκαστήκαμε να εργαστούμε σκληρά για να το μετατρέψουμε σε virtual για αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Τα καταφέραμε όμως και κρατήσαμε ενωμένη την παγκόσμια κοινότητα της IBC έστω και μ'αυτή την virtual, διαδικτυακή μορφή του σόου.
Τους τελευταίους μήνες προσπαθούμε όλοι μας πολύ για να ανοίξουμε πάλι τις πόρτες του πρώτου physical show της IBC μετά την πανδημία. Το ευχάριστο και παρήγορο είναι η μεγάλη συμμετοχή που βλέπουμε των εταιρειών αλλά και των επισκεπτών. Είναι μεγάλη μας χαρά που θα υποδεχθούμε πάλι τους χιλιάδες επισκέπτες μας από κάθε γωνιά της γης και θα βρεθούμε και πάλι μαζί, in-person, πρόσωπο με πρόσωπο, και όχι μέσα από τις κάμερες των εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.  

Ποιά εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αυτή που πιστεύετε ότι θα απασχολήσει τους επισκέπτες της φετινής IBC αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας γενικότερα;

Αναμφισβήτητα, αυτό που θα κυριαρχήσει τις μέρες αυτές στο Αμστερνταμ και την IBC θα είναι το cloud και τα low latency πρωτόκολλα. Τώρα πια το cloud workflow είναι ικανό να μας δώσει κινηματογραφικό content και επαγγελματικά πολυκάμερα αθλητικά feeds με πολύ μικρό latency, μεγαλώνοντας την media αλυσίδα εφαρμογών content που θα διαδίδεται μέσω cloud.
______________________________
Ο πόλεμος των "K"
Αλήθεια, πού σταματάει όλη αυτή η τρέλα με τα Κ και τις υπερυψηλές αναλύσεις; Πόσα K είναι αρκε-τά για να τελειώσει επιτέλους όλη αυτή η νέα μόδα των τελευταίων 5-6 ετών και να μπορέσουμε να αφιερώσουμε όλη μας την προσοχή στο σημαντικότερο, στο καλλιτεχνικό κομμάτι της δουλειάς μας;
Οσο περιμένουμε όλοι μας με αγωνία τα αποτελέσματα των δοκιμών της Blackmagic Μίνι Ερσα 12K που κάνουν αυτές τις μέρες σε Αμερική και Ολλανδία οι δύο φίλοι μου και σπουδαίοι cinematogra-phers, Τζεφ Μπόϊλ και Ρόϊ Γουάγκνερ, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το σχετικό άρθρο που σας έφτια-ξα με πολύ αγάπη. more


Ο πάντα πρωτοπόρος Ντέιβιντ Φίντσερ κάνει όλα του τα γυρίσματα πια με 8K κάμερες όπως την πολυβραβευμένη του σειρά MindhunterΣτο σεμινάριο που μας έδωσαν στο Αμστερνταμ, στην IBC 2019, o DP της σειράς Mindhunter, o Μαρκ Μέσερμιντ (στο κέντρο της φωτογραφίας) και ο colorist Ερικ Γουέιντ (αριστερά στη φωτογραφία) μας εξήγησαν τους λόγους της επιλογής τους να χρησιμοποιούν 8K κάμερες______________________________
Σαρώνει τα βραβεία στα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο η αμερικανοκαναδέζικη low-budget ταινία The Light Touch
Η αμερικανοκαναδέζικη -γουντιαλενικού τύπου- ρομαντική κωμωδία του Μπομπ Μακ Λιν που γυρί-στηκε στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2018 βρίσκεται στο στάδιο της περιοδείας της στα μεγάλα διε-θνή φεστιβάλ, σαρώνοντας τα βραβεία!
Η ταινία αυτή αποτελεί ένα τυπικό δείγμα ανεξάρτητου, πολύ low-budget κινηματογράφου με μεγάλο production value. Την ταινία φώτισε και τράβηξε εντελώς "Run n' Gun" ο Πάνος Γκόλφης με μικρή 8μπιτη κάμερα mirrorless (Sony A-6400) και prime φωτογραφικούς φακούς.


______________________________
Και ιαπωνικά γιατί απλά μπορούμε
Εμείς εδώ στο Cinematically ενημερωνόμαστε κυρίως από τον ξένο Τύπο και αν δεν μας καλύπτουν τα αγγλικά έντυπα, ανοίγουμε τα ιαπωνικά! Γιατί απλά μπορούμε!
Cinematically, Palaiologou 17, Athens, Greece - All items on this website are Copyright 2020, all rights reserved. All trademarks are property of their respective owners. This website uses remarketing services to advertise on third party websites to previous visitors to our site. You can opt out at any time by changing cookie settings or sending e-mail at panosgolfis@gmail.com Website powered by Nihonjin Samurai
Back to content