Raised by Wolves making of
από τον Πάνο Γκόλφη - Αθήνα 1/8/2020
O μαέστρος Ρίντλεϊ Σκοτ στα 82 του χρόνια ξεκινάει τηλεόραση! Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του κόσμου και δημιουργός πολύ μεγάλων κινηματογραφικών ται-νιών όπως τα Alien, Blade Runner, Gladiator, Black Hawk Down, Kingdom of Heaven, ντεμπουτάρει στην τηλεόραση με το Raised by Wolves υπογράφοντας τη σκηνοθεσία των δύο πρώτων επεισοδίων του πρώτου κύκλου της σειράς.
Ενας από τους τρεις διευθυντές φωτογραφίας της σειράς που θα κάνει πρεμιέρα στο HBO Max στις 3 σεπτεμβρίου του 2020 είναι και ο Ρος Εμερι. Θα διαβάσετε παρακάτω αρκετά ενδιαφέρο-ντα στοιχεία για τα γυρίσματα της σειράς, σύμφωνα με όλα αυτά που δημοσίευσε ο Ρος Εμερι στον καλό δημοσιογράφο και σχολιαστή Αντριαν Πένινγκτον στο αγαπημένο μας technology community IBC 365 στις 29 Ιουλίου 2020.

Ενα πρότζεκτ με "ethnological" στυλ γυρίσματος
Οπως δήλωσε ο Ρος Εμερι, ένας από τους τρεις cinematographers της σειράς, στο πρότζεκτ αυτό έχει γίνει μια "ethnological" προσέγγιση και όχι μια τυπική, χολιγουντιανού τύπου με τα γνω-στά high concept visuals που βλέπουμε συνήθως σε μεγάλου κόστους υπερπαραγωγές. Με άλ-λα λόγια, ο τρόπος που γυρίστηκε η νέα αυτή σειρά του Ρίντλεϊ Σκοτ είναι ίδιος μ'αυτόν που θα γινόταν σε ένα ντοκιμαντέρ για την επιβίωση μιας χαμένης φυλής του Αμαζονίου. "Πώς θα γύρι-ζες ένα ντοκιμαντέρ για την καθημερινή ζωή μιας χαμένης φυλής στην Νέα Γουινέα που είναι πλήρως αποκομμένη από τον πολιτισμό; Πώς θα αποτύπωνες την καθημερινή τους ζωή; Ετσι ακριβώς αντιμετωπίσαμε και τα γυρίσματα του Raised by Wolves" είπε ο ίδιος ο Ρος Εμερι στον δημοσιογράφο του IBC 365.
Οι άλλοι δύο φωτογράφοι της σειράς είναι ο μόνιμος συνεργάτης του Ρίνλεϊ Σκοτ για πολλά χρόνια, ο έμπειρος πολωνός Ντάριους Γουόλσκι, και ο νέος DP αλλά και νέο μέλος του American Society of Cinematographers, ο Ερικ Μέσερσμιντ. Ο Γουόλσκι φωτογράφησε το πρώτο επεισό-διο της σειράς και τα υπόλοιπα 9 του πρώτου κύκλου μοιράστηκαν οι Μέσερμιντ και Εμερι.

O Ρος Εμερι, ένας από τους τρεις διευθυντές φωτογραφίας της σειράς, σχεδιάζει το επόμενο πλάνο του κρατώντας στο χέρι του ένα director's finder που έχει πάνω του έναν από τους prime φακούς της σειράς
Στο ίδιο "σύμπαν" με τα Alien, Prometheus, Alien Covenant
Η νέα αυτή σειρά παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με τις κινηματογραφικές ταινίες Alien, Prometheus και Alien Covenant, παρόλο δηλαδή που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη συνέ-χειά τους, μοιράζεται μαζί τους το ίδιο "σύμπαν". Ο Ρος Εμερι, ο DP του Raised by Wolves, ο οποίος εργάστηκε ως 2nd crew DP στις ταινίες Matrix και Alien Covenant αλλά και ως DP στην ταινία Wolverine, είπε στην ίδια συνέντευξη: "Αρέσει πάντα στον Ρίντλεϊ να χρησιμοποιεί τα androids στις ταινίες του, μαζί με το ανθρώπινο είδος, κάνοντας πάντα στις ταινίες του το ίδιο ερώτημα, τί θα γινόταν δηλαδή αν παρουσιάζαμε τους ανθρώπους, τους δημιουργούς των ανθρωποειδών αυτών, ως θεούς. Η ιδέα των συνειδητοποιημένων androids ήταν πάντα κάτι που προωθούσε ο Ρίντλεϊ στις ταινίες του, ειδικότερα και με τον πιο έντονο τρόπο, στις ταινίες του Alien και Blade Runner, από τον artificial κρυφό πράκτορα Ας του Alien μέχρι τον εξίσου πανού-ργο Ντέιβιντ 8 του Alien Covenant."

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ στα γυρίσματα του Prometheus
Ο Ρίντλεϊ επέμενε σε low-tech εξοπλισμό για τη σειρά
Στη συνέχεια ο Ρος Εμερι μιλάει για τον όχι ιδιαίτερα high-tech εξοπλισμό της σειράς: "Αντίθετα με ότι μπορεί να περιμένει ο κόσμος για μια sci-fi σειρά μεγάλου μπάτζετ, δηλαδή κάμερες πολύ μεγάλης ανάλυσης και large format αισθητήρες, στο Raised by Wolves είχαμε απλές, ταπεινές κάμερες Alexa και φακούς Super Speeds και Primos της Panavision. Δεν χρησιμοποιήσαμε πολύ Steadicam γιατί ο Ρίντλεϊ δεν ήθελε πολλές κινήσεις στην κάμερα γενικότερα. Η στρατηγική μας του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ χρησιμοποιώντας ζουμ τηλεφακούς λειτούργησε αποτελε-σματικά με τα παιδιά του cast κρατώντας τις κάμερες μακριά τους, εξασφαλίζοντάς μας έτσι μια πολύ φυσικότερη ερμηνεία τους. Επίσης κάναμε χρήση VR rigs που κατασκευάσαμε από αρκε-τές 4K κάμερες GoPro, καλύπτοντας έτσι 360 μοίρες, δίνοντάς μας τη δυνατότητα στο post να κάνουμε zoom-in, pan και tilt σε οποιοδήποτε σημείο της εικόνας θέλουμε, για να δώσουμε έτσι την αίσθηση των fhasbacks που κάνουν τα androids."
Τα περισσότερα γυρίσματα της σειράς έγιναν εσωτερικά σε στούντιο στο Κέϊπ Τάουν και εξωτερι-κά σε μερικά locations βόρεια της πόλης, σε απομακρυσμένες, ερημικές τοποθεσίες. Για να μειω-θεί το VFX μπάτζετ του Raised by Wolves έγινε χρήση τεράστιου backdrop αντί για "τρυπήματα" σε μπλε η πράσινο. Και όπως λέει ο Ρος Εμερι: "έτσι, με τον τρόπο αυτό, χωρίς να έχουμε πολλά bluescreens, κάναμε αποτελεσματικότερη χρήση καπνού και ομίχλης, κάτι που δεν πετυχαίνει ποτέ σωστά στα "τρυπήματα".


Στη σειρά Raised by Wolves δεν χρησιμοποιήθηκαν καινούργιοι, high-tech φακοί αλλά ζουμ φακοί Primos και Super Speeds της Panavision
Ενα όνειρο γίνεται πραγματικότητα για τον Ρος Εμερι
Οταν ήταν 16 ετών ο αυστραλός Ρος Εμερι, πήγε στον κινηματογράφο μαζί με τον πατέρα του, τον Οζι Εμερι, διευθυντής φωτογραφίας κι'αυτός, για να δει το Blade Runner του Ρίντλεϊ Σκοτ. "Αυτή η ταινία με έκανε να θέλω να γίνω κι'εγώ διευθυντής φωτογραφίας" είπε ο Ρος Εμερι τονίζοντας ότι ήταν μεγάλη ευτυχία γι'αυτόν μετά από πολλά χρόνια να μπορεί να φωτίζει και να φωτογραφίζει το Alien Covenant του ιδίου σκηνοθέτη.
Και συνεχίζει: "Λόγω της δουλειάς μου βλέπω πάρα πολλές ταινίες συνέχεια! Είναι αξιοσημείωτο πώς λειτουργεί επάνω σου η δύναμη της εικόνας. Νομίζω ότι εμείς οι cinematographers έχουμε αυτή την δυνατότητα, αυτό το ιδιαίτερο ταλέντο, την οπτική μνήμη, να κρατάμε δηλαδή στη μνήμη μας εικόνες που βλέπουμε καθημερινά. Ακόμα και όταν πάμε να αγοράσουμε γάλα παρατηρούμε πώς το φως του ήλιου μπαίνει μέσα στο σούπερ μάρκετ, ή πώς φαίνονται τα φώτα από τους προβολείς εμός αυτοκινήτου που στρίβει στη γωνία. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, αποθη-κεύουμε στο μυαλό μας όλες αυτές τις εικόνες, όλες αυτές τις πληροφορίες, και πολλές φορές τις ανακαλούμε από τη μνήμη μας όταν πρόκειται να φωτίσουμε μια σχετική σκηνή."

O έμπειρος πολωνός φωτογράφος Ντάριους Γουόλσκι, ένας από τους cinematographers του
Raised by Wolves σ'αυτή τη φωτογραφία κρατάει στο χέρι του ένα finder με ένα ζουμ φακό της σειράς Optimo της εταιρείας Ανζενιού
Και για τον Ερικ Μέσερμιντ όμως είναι μια πολύ καλή περίοδος αυτή
Ο νέος σχετικά cinematographer, ο Ερικ Μέσερμιντ, που ονειρευόταν από μικρός να γίνει κι'αυτός ένας από τους cinematographers που θαύμαζε, ανέβηκε με πολύ κόπο και με πολύ δου-λειά τα σκαλιά της αξιοκρατείας, για να καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα πριν 2-3 χρόνια. Ο Ερικ εργάστηκε για αρκετό καιρό ως ηλεκτρολόγος και grip μετά τις κινηματογραφι-κές σπουδές του, μέχρι το 2018 όπου του δόθηκε η ευκαιρία να φωτίσει και να φωτογραφίσει την απαιτητική τηλεοπτική σειρά του Ντέιβιντ Φίντσερ, το Mindhunter. Ο Ερικ στα πρώτα του βήματα ως cinematographer φωτογράφισε αρκετά επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Legion και εκείνη την εποχή έκανε και τη φωτογραφία του 2nd crew της ταινίας Sicario: Day of the Soldado που φώτιζε ο έμπειρος πολωνός φωτογράφος Ντάριους Γουόλσκι, μόνιμος συνεργάτης τα τελευταία χρόνια του Ρίντλεϊ Σκοτ. Αυτός ήταν που προώθησε τον Ερικ Μέσερμιντ στον Ρίντλεϊ Σκοτ και του εξασφάλισε την θέση ενός από τους τρεις DPs της σειράς.

Ο Πάνος Γκόλφης με τον ταλαντούχο συνάδελφό του Ερικ Μέσερμιντ (στη μέση της φωτογρα- φίας) και τον σπουδαίο colorist Ερικ Γουέιντ, στο cinematography & grading σεμινάριο που έδω- σαν το 2019 και οι δύο μαζί, στην τελευταία IBC στο Αμστερνταμ, γύρω από τη δουλειά τους στη βραβευμένη σειρά Mindhunter
Πόσο μπορεί να σε βοηθήσει μια καλή κουβέντα συναδέλφου
Οσο σημαντική ήταν η βοήθεια, το recommendation, του Ντάριους Γουόλσκι για τον Ερικ Μέσερμιντ, έτσι ήταν το ίδιο σημαντική και καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του η προτροπή του καλού διευθυντή φωτογραφίας Τζεφ Κρόνενγουεθ (γιου του πολυαγαπημένου μου Τζόρνταν Κρόνενγουεθ, του καλλιτέχνη που φωτογράφισε το αριστούργημα Blade Runner) προς τον μόνι-μο πια συνεργάτη του, τον σκηνοθέτη Ντέηβιντ Φίντσερ. Βλέπετε, την εποχή που ο Φίντσερ ετοι-μαζόταν να ξεκινήσει την σπουδαία, ατμοσφαιρική του τηλεοπτική σειρά Mindhunter, ο Τζεφ Κρόνενγουεθ λόγω άλλων υποχρεώσεων που είχε αδυνατούσε να ακολουθήσει τον Φίντσερ στο νέο του εγχείρημα και έτσι πρότεινε στη θέση του να πάρει τον Ερικ Μέσερμιντ. Ο Ερικ είχε εργαστεί στο πλάϊ του Κρόνενγουεθ ως γκάφερ στην ταινία Gone Girl και ο φωτογράφος της ται-νίας ήταν πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά του. Οταν λοιπόν είδε ότι δεν μπορούσε να ανα-λάβει ο ίδιος ο Κρόνενγουεθ το νέο αυτό πρότζεκτ του σπουδαίου και διάσημου σκηνοθέτη, πρό-τεινε στη θέση του έναν νέο ταλαντούχο DP, πρώην γκάφερ, μόνο και μόνο για να μην επιτρέψει σε κάποιον άλλον έμπειρο και γνωστό cinematographer να μπει ανάμεσα σ'αυτόν και τον Φίντσερ και χαλάσει, διακινδυνεύσει την πολύχρονη σχέση και συνεργασία τους.
Πρόσφατα, στις αρχές του 2020, ο Ερικ Μέσερμιντ έγινε δεκτός ως μόνιμο μέλος του ASC (Ame-rican Society of Cinematographers) λόγω της σπουδαίας δουλειάς που είχε κάνει στην πολυβρα-βευμένη τηλεοπτική σειρά του Ντέιβιντ Φίντσερ. Κλείνοντας, για όσους δεν γνωρίζουν, το ASC είναι το μεγαλύτερο, διασημότερο και ιστορικότερο παγκοσμίως society της δουλειάς μας, ένα τιμητικό society που ονειρεύεται κάθε συνάδελφος παγκοσμίως να γίνει μέλος του, και που δεν έχει καμία σχέση με ανάλογα societies στον υπόλοιπο κόσμο, πόσο μάλλον με το θλιβερό, αμή-χανο ελληνικό GSC.

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρώτο τρέιλερ της σειράς που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες: