Ο πόλεμος των K - Cinematically

Go to content
O Πόλεμος των Κ  - επεισόδιο πρώτο
από τον Πάνο Γκόλφη (panosgolfis@gmail.com) Αθήνα 2/8/2020


Είμαι σ'αυτή τη δουλειά περισσότερο από διόμισυ δεκαετίες και ασχολούμαι με την εικόνα γενι-κότερα από 5 ετών παιδάκι. Με άλλα λόγια, στα 56 μου έχω κλείσει περισσότερο από μισό αιώνα πίσω από κάμερες κάθε είδους.
Ολα αυτά τα χιλιάδες χρόνια, ζούσα, έβλεπα, μάθαινα, διάβαζα, για όλες τις αψιμαχίες και τους διαξιφισμούς στους κύκλους των ανθρώπων της εικόνας παγκοσμίως για θέματα τεχνικά και καλλιτεχνικά με τα πρώτα να κυριαρχούν και να θέτουν την κυριότερη αφετηρία εξέλιξης όλων των εργαλείων της δουλειάς μας.
Τα τελευταία δέκα χρόνια ο πόλεμος των υψηλών αναλύσεων κυριαρχεί στις συζητήσεις μας όλων των ανθρώπων του κινηματογράφου, και αποτελεί το μεγαλύτερο task όλων των τεχνικών και εμπορικών διευθυντών σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες που κατασκευάζουν κάμερες κάθε τύπου.  Από τις πανάκριβες μεγάλες high-end cinema κάμερες μέχρι τις λιλιπούτειες κάμερες των smartphones, τα πάντα κινούνται γύρω απ'αυτή την μανία της υψηλής ανάλυσης η οποία έχει αρχίσει να γίνεται πια πολύ βαρετή και κουραστική.
Τελικά, τί έχουμε ανάγκη περισσότερο απ'όλα αυτά; Μεγαλύτερη ανάλυση, μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, μεγαλύτερη ευαισθησία και υψηλότερες ταχύτητες/iso, ή απλά μια καλή εικόνα που έχει φιλμική αίσθηση, οργανικότητα, όμορφα, φυσικά skin-tones, και φιλμικό rolloff στα highlights;

Με όλα αυτά θα ασχοληθούμε εδώ σ'αυτό το μεγάλο αφιέρωμα του Cinematically στον πόλεμο των K και των αναλύσεων.Αλήθεια, ποιά είναι η ανάλυση που χρειαζόμαστε τελικά;
Τελικά ποιά είναι ρεαλιστικά η πραγματική ανάλυση που χρειαζόμαστε για σήμερα και τις μελλο-ντικές ανάγκες μας; Πότε θα μπει ένα τέλος σ'αυτή την παγκόσμια τρέλα;
Ο Γιαν Βάιγκνερ, managing director και CTO της εταιρείας Cinegy είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό το εξής: "το ζήτημα της ανάλυσης θα πάψει να μας απασχολεί όταν θα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 16Κ ανάλυση για το κάθε μάτι μας για τις VR (Virtual Reality) ανάγκες μας, ή με άλλα λόγια, όταν στο σύνολο θα έχουμε ανάλυση 36-40Κ. Τα 12Κ της Blackmagic κάμερας είναι απλά ένα μικρό ζέσταμα πριν τον μεγάλο τελικό αγώνα της ανάλυσης που μας περιμένει."

"Εμείς δεν παίξαμε ποτέ αυτό το παιχνιδάκι των Κ"
Ποιός δεν θυμάται, από όσους παρακολουθούν πάντα τις παρουσιάσεις και τα σεμινάρια στο Αμστερνταμ, στην IBC, εκείνο το μεσημέρι του Σεπτεμβρίου του 2015, στην τεράστια αίθουσα του auditorium του RAI Amsterdam, κατάμεστη από διευθυντές φωτογραφίας και filmmakers απ'όλο τον κόσμο, όταν ο product manager της ARRI Alexa, o Μαρκ Σίπμαν Μιούλερ, ανακοίνω-σε υπερήφανος το ολοκαίνουργιο τότε codec 3.2K ProRes με την αξέχαστη δήλωσή του: "γνωρίζετε όλες και όλοι σας ότι αντίθετα με άλλες, ανταγωνιστικές μας εταιρείες, εμείς δεν παίξα-με ποτέ αυτό το παιχνιδάκι των K και της υψηλής ανάλυσης! Δεν πήραμε ποτέ μέρος σ'αυτή την τρέλα του μάρκετινκ. Αλλά επειδή μας προκαλούν πολλά χρόνια τώρα, ήρθε η ώρα να απαντή-σουμε, με τον δικό μας τρόπο, και γι'αυτό λοιπόν σας ανακοινώνω επίσημα τον νέο μας 3.2Κ ProRes codec ο οποίος μπορεί να σας δώσει στο post μέχρι τεράστια αρχεία 8Κ με την γνωστή ποιότητα εικόνας που σας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια η ARRI."


Ο διευθυντής του τμήματος της ARRI που σχεδιάζει και κατασκευάζει την οικογένεια της Alexa, ο Μαρκ Σίπμαν Μιούλερ, παρουσιάζει κάθε χρόνο στο Αμστερνταμ όλα τα νέα της Alexa.
Η αναμφισβήτητα groundbreaking κάμερα της Blackmagic Design, η Μίνι Ερσα 12K, η κάμερα που ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω! Καθόλου πρωτότυπο για ένα προϊόν του δαιμόνιου αυστραλού Γκραντ Πέτι και της υπερδραστήριας του ομάδας.


Οπως βλέπετε και στην snipping tool φωτογραφία από τη συζήτησή μου στο facebook με δύο σπουδαίους cinematographers, τον Τζεφ Μπόϊλ στην Ολλανδία και τον Ρόϊ Γουάγκνερ στην Αμερική, και οι δυό τους βρίσκονται εν μέσω μεγάλων δοκιμών της 12K Mini Ursa. 
Cinematically, Palaiologou 17, Athens, Greece - All items on this website are Copyright 2020, all rights reserved. All trademarks are property of their respective owners. This website uses remarketing services to advertise on third party websites to previous visitors to our site. You can opt out at any time by changing cookie settings or sending e-mail at panosgolfis@gmail.com Website powered by Nihonjin Samurai
Back to content