Cinematically

Go to content


IBC 2017 
από τον Πάνο Γκόλφη (panosgolfis@gmail.com), Αθήνα 8/10/2017

Λίγες μέρες μετά την IBC 2017, τη μεγαλύτερη κινηματογραφική έκθεση/συνέδριο της Ευρώπης και δεύτερης σε μέγεθος στον κόσμο, ο Πάνος Γκόλφης καταθέτει την άποψή του για όλα αυτά που είδε στη μεγάλη διοργάνωση του Άμστερνταμ. Σ'αυτό το μεγάλο, 5σέλιδο ρεπορτάζ, το μερίδιο του λέοντος το έχει δικαιωματικά ο κινηματογράφος. Θα διαβάσετε επίσης ποιά είναι τα broadcasting νέα που μας απασχόλησαν στην IBC 2017, όμως το μεγαλύτερο μέρος του αφιερώματος θα είναι κινηματο-γραφικό. Γιατί αγαπάμε τον κινηματογράφο και δεν το κρύβουμε. 



Τίποτα εδώ δεν είναι τυχαίο
Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι τυχαία η παγκόσμια φήμη της μεγάλης έκθεσης/συνέδριο IBC. Παρ'όλο που σε μέγεθος η ευρωπαϊκή IBC (International Broadcasting Convention) είναι αρκετά μικρότερη από τη μεγάλη της αδερφή, την αμερικάνικη NAB (National Association of Broadcasters), για πολλούς ευρωπαίους και αμερικανούς συναδέλφους και opinion makers η IBC θεωρείται σπουδαιότερη από την τεράστια διοργάνωση στο Λας Βέγκας. Όπως και να'χει, όπως και να το δεις, η μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση -που συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια ζωής- είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση για τα media όλου του πλανήτη. Και παρ'όλο που τα πρώτα χρόνια ξεκίνησε σαν μία καθαρά broadcasting έκθεση/συνέδριο, σιγά-σιγά, με τα χρόνια, η IBC εξελίχθηκε σε ένα γιγαντίων διαστάσεων event που αφορά τον κινηματογράφο, την τηλεόραση κάθε μορφής, και τα media γενικότερα. Ακριβώς γι'αυτό τον λόγο, η βρετανική εταιρεία διοργάνωσης της IBC έχει βγάλει τη λέξη broadcasting από την ιστοσελίδα της και τα λογότυπά της.

Η μεγαλύτερη IBC όλων των εποχών
Η φετεινή IBC ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών, με 1735 εκθέτες, μοιρασμένους μέσα σε 15 μεγάλα, ανεξάρτητα -και χωρισμένα σε κατηγορίες- χωλς! Οι φετινοί επισκέπτες από 170 χώρες έφτασαν το νούμερο 57.669! Στο φετεινό συνέδριο της IBC πήραν μέρος 431 εισηγητές και στα καθιερωμένα σεμινάριά της η φετεινή IBC φιλοξένησε πάλι, για άλλη μια χρονιά, δεκάδες διάσημους filmmakers του Χόλιγουντ, παραγωγούς, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, colorists, κ.α. Ενδεικτικό της σημαντικής θέσης που κατέχει στην παγκόσμια κοινότητα κινηματογράφου και τηλεόρασης είναι το γεγονός ότι στη φετινή IBC 2017 έκαναν registration 746 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο!
Ο Πάνος Γκόλφης καλύπτει κάθε Σεπτέμβρη δημοσιογραφικά την IBC ανελλιπώς τα τελευταία 16 χρόνια. Επιτόπου, με την παρουσία του, με αληθινά ρεπορτάζ και όχι μέσα από το Ίντερνετ! Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από ένα παλαιότερο αφιέρωμα, σ'αυτό της IBC 2011, στο περιοδικό Photo Business εδώ  




Σε μία μεγάλη διοργάνωση σαν την IBC, εμείς που θέλουμε να έχουμε άποψη για τα περισσότερα -αν όχι όλα- προϊόντα και υπηρεσίες, έχουμε πολύ περπάτημα κάθε χρόνο! Αν ταυτόχρονα με την έκθεση προσπαθούμε να προλάβουμε τις πολλές συζητήσεις του συνεδρίου, τα πολλά σεμινάρια, τις δεκάδες συνεντεύξεις τύπου και τις δεξιώσεις των εταιρειών, πρέπει να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα περπάτημα στα 15 μεγάλα χωλς του RAI Amsterdam αλλά και στα μεγάλα ξενοδοχεία κοντά στο εκθεσιακό κέντρο όπου διοργανώνονται πολλές επίσημες press των μεγάλων εταιρειών. Ο μέσος όρος mileage που κάνουμε κάθε χρόνο στην IBC είναι περίπου 40-45 χιλιόμετρα περπατήματος κάθε χρόνο!




50 χρόνια IBC
Φέτος, το 2017, η IBC, η μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση έκλεισε τα 50 της χρόνια. Ακολουθεί ένα μικρό timeline της ιστορίας της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής έκθεσης/συνέδριο/σεμινάρια αλλά και των σημαντικότερων γεγονότων στη δουλειά μας:
1967: Η πρώτη διοργάνωση της IBC γεννιέται στο ξενοδοχείο Royal Lancaster του Λονδίνου, την εποχή όπου το BBC μεταδίδει την πρώτη της έγχρωμη τηλεοπτική εικόνα.
1968: Μετά από δύο χρόνια μετακομίζει στο ξενοδοχείο Grosvenor House του Λονδίνου.
1970: Απ'αυτή τη χρονιά, μέχρι το 1994, η IBC γίνεται κάθε δύο χρόνια.
1978: Η IBC μετακομίζει στο βόρειο Λονδίνο, στο συνεδριακό κέντρο του Γουέμπλεϊ.


1980: Η IBC αλλάζει πάλι τόπο διεξαγωγής, αυτή τη φορά πάει νότια, στο παραθαλάσσιο Μπράιτον όπου και έμεινε για έξι χρονιές. Εκείνη τη χρονιά η Vinten λανσάρισε τα πρώτα -παγκοσμίως- ρομποτικά τρίποδα και συστήματα στήριξης.
1984: Εκείνη τη χρονιά βγαίνει στον αέρα το αγγλικό κανάλι "Channel 4", το πρώτο τηλεοπτικό δίκτυο όπου χρησιμοποιείται αυτόματο playout. Επίσης, εκείνη τη χρονιά η Sony λανσάρει το φορμά Betacam.
1986: Εκείνη τη χρονιά παρουσιάζεται το ψηφιακό στάνταρ Rec601 και η Sony ντεμπουτάρει στην IBC τον πρώτο ψηφιακό βίντεο εγγραφέα, το DVR-1000.

 

1988: Η εταιρεία Avid παρουσιάζει τον πρώτο -στην ιστορία- non-linear editor.
1992: Η IBC εγκαταλείπει το αγγλικό έδαφος και μετακομίζει για τα καλά στην Ολλανδία και στο Άμστερνταμ όπου παραμένει όλα αυτά τα χρόνια.
1994: Η αρκετά μεγάλη πια IBC γίνεται ετήσια.
1995: Το "Canal Plus" ξεκινάει ψηφιακές δορυφορικές μεταδόσεις σε φορμά DVB.
1996: Γεννιέται το νέο μακρόστενο 16:9 aspect ratio και παίρνει τη θέση του τετράγωνου 4:3. Την ίδια χρονιά αρχίζουν οι HD μεταδόσεις στην αμερικάνικη τηλεόραση.
1997: Παρουσιάζεται το ψηφιακό φορμά HDCam.



2000: H IBC εγκαινιάζει μέσα στο μεγάλο εκθεσιακό κέντρο RAI Amsterdam το τεράστιο της auditorium, μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου. Πρόκειται για μια state of the art ψηφιακή αίθουσα όπου εκεί γίνονται κάθε χρόνο οι μεγάλες κινηματογραφικές προβολές αλλά και τα μεγάλα σεμινάρια και παρουσιάσεις  της διοργάνωσης.
2004: Αρχίζουν οι HD τηλεοπτικές μεταδόσεις στην Ευρώπη.
2005: Γεννιέται το youtube.
2008: Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK παρουσιάζει -για πρώτη φορά- την Hi-Vision τηλεοπτική μετάδοση ανάλυσης 8Κ.
2016: Το υπερσύγχρονο, τεράστιο auditorium εξοπλίζεται με τα καλύτερα προβολικά και ηχητικά συστήματα του κόσμου για να προβάλει πλάνα της νέας ταινίας του Αγκ Λη, σε στερεοσκοπικό 3D, 120 καρέ frame-rate, μέσω πανίσχυρων και πολύ φωτεινών HDR προβολέων laser.





Ποιά είναι τα νέα εργαλεία που είδαμε
Δεν ήταν πολλά τα νέα προϊόντα που παρουσιάστηκαν φέτος στην IBC 2017. Περισσότερες ήταν οι εξελίξεις και οι βελτιώσεις των ήδη υπαρχόντων μοντέλων. Εμείς εδώ θα επικεντρωθούμε σε όλες αυτές τις εξελίξεις στα κινηματογραφικά είδη, κάτι που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ελληνικά περιοδικά και sites.
Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά -με κίνδυνο να γίνω κουραστικός- ότι εδώ, στο Cinematically, δεν ασχολούμαστε με ντισκομπάλες και άλλα φωτορυθμικά, ούτε με ηχεία PA, ούτε με μικρόφωνα για μπουζουκομάγαζα!
Η Sony, αντίθετα με ότι κάνει τις άλλες χρονιές, φέτος δεν παρουσίασε πολλά καινούργια πράγματα και από νέες κάμερες είδαμε μόνο κάποιες μικρές, ανάξιες λόγου, ερασιτεχνικές περισσότερο παρά επαγγελματικές, και τη μεγάλη, την ολοκαίνουργια ναυαρχίδα της εταιρίας, την 8Κ κάμερα με το όνομα Venice.

 



Από τον Γολιάθ στον Δαβίδ
Μπορεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να ήταν η μεγάλη Venice στο τεράστιο booth της Sony όμως πολύ κόσμο συγκέντρωσε η μικρή μηχανή της εταιρείας, η RX10 Mark IV. Πρόκειται για μια "μικρή στο μάτι" μηχανή ερασιτεχνικής -σε πρώτη ματιά- χρήσης, με μόνιμο, ενσωματωμένο φακό έναν τεράστιο ζουμ 24-600mm (35mm Equivalent), f/2.4-4 της Zeiss Vario-Sonar. Η μικρή αυτή μηχανή γράφει βίντεο 4Κ σε νορμάλ frame-rate και μπορεί να σου κάνει τρελό overcranking μέχρι 960 καρέ (!!!!!) σε ανάλυση 1080p. Είπατε τίποτα;;;; Και η ποιότητα της εικόνας είναι πολύ καλή! 

________________________________________________________________________________________________

Panasonic EVA-1
H Panasonic λανσάρισε πολύ υπερήφανα την ολοκαίνουργια EVA-1, μια πολλά υποσχόμενη "μικρομεσαία" κάμερα. Πρόκειται για μια μικρή Varicam LT που απευθύνεται σε νέους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές και ντοκιμαντερίστες. Σύμφωνα με πολλούς επισκέπτες και δημοσιογράφους της φετινής IBC 2017, η νέα αυτή κάμερα της Panasonic ήταν ό,τι πιο ενδιαφέρον παρουσιάτηκε στην διοργάνωση αυτή. Έχει δανειστεί αρκετή τεχνολογία από τη μικρή αλλά και τη μεγάλη Varicam. H "Ιβα Ουάν" όπως τη λένε έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις φιλόδοξες ανταγωνίστριές της, Sony FS5/FS7 και Canon C200. Χρησιμοποιεί Super-35 αισθητήρα ανάλυσης 5.7Κ έτσι ώστε να κάνει downsampling και να δώσει στην έξοδο ή στην κάρτα της μια πανέμορφη και στιβαρή εικόνα 4Κ. Με άλλα λόγια, η Panasonic πολεμάει μ'αυτή την κάμερα την μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, την Canon, με τα ίδια της τα όπλα. Αυτό που είχε κάνει δηλαδή η Canon πριν αρκετά χρόνια με την καταπληκτική σειρά C (από το Cinema) χρησιμοποιώντας κλειδωμένους αισθητήρες 4Κ σε κάμερες 1080p. Αν θυμάστε, τότε λέγαμε (και το λέμε ακόμα όσοι γνωρίζουμε) ότι εκείνη η σειρά καμερών της Canon (C300, C100) έδινε στον χρήστη την καλύτερη Full HD εικόνα που μπορούσε να πάρει από κάθε άλλη κάμερα για τον απλούστατο λόγο ότι η πληροφορία είχε καταγραφεί από 4Κ αισθητήρα.



Ενα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα της EVA-1 είναι αναμφισβήτητα το dual ISO, κάτι που έχει δανειστεί από τη σειρά Varicam. Να σας θυμίσω στο σημείο αυτό ότι η μεγάλη Varicam, η Νο.1 ανταγωνίστρια της Alexa, έχει dual ISO, 800 και 5000. Δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε σε άλλη κάμερα καλύτερη εικόνα στα 5000 ISO ακόμα και από την Alexa. Στην EVA-1 το dual ISO είναι 800 και 2500. Επίσης, στην EVA-1 βρίσκουμε φίλτρα ND, δύο XLR audio εισόδους, 3G HD-SDI BNC έξοδο καθώς και HDMI για monitoring. Σε λίγο καιρό, στο πρώτο firmware που θα κυκλοφορήσει η κάμερα θα προσφέρει και δυνατότητα εξόδου RAW.



Το πολύ γνωστό μπλογκ Red Shark έγραψε στις 22 Αυγούστου 2018 για την EVA-1: "Όταν δοκιμάσαμε την EVA-1 εντυπωσιαστήκαμε από την πολύ καλή ποιότητα εικόνας απ'αυτή την προσιτή κάμερα! Ποτέ άλλοτε δεν πήραμε τόσο καλή εικόνα από μια κάμερα αυτού του χαμηλού κόστους αγοράς! Μια κάμερα με μεγάλη ανάλυση 5.7Κ, ένα πολύ καλό color science, intraframe εγγραφή 10μπιτου αρχείου 4:2:2 σε date rate 400Mbps! Αν προσθέσεις σε όλα αυτά και το διπλό native ISO τότε έχεις ένα cine-style camcorder για όλες τις δουλειές!"


________________________________________________________________________________________________

Panasonic Varicam Pure & Varicam LT
Για άλλη μια χρονιά εδώ στο Αμστερνταμ, η Panasonic προωθούσε το κορυφαίο της όπλο στη μάχη της κινηματογραφικής πίττας. Η Varicam Pure θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη state-of-the-art κινηματογραφική κάμερα μετά την Alexa και συμφωνώ απολύτως μαζί τους. Τα μαύρα και τα μεσαία που έχω δει από την Varicam είναι ότι πιο κοντινό σ'αυτά της Alexa, με τα μαύρα της να είναι ίσως και καλύτερα, ακόμα και στο δεύτερο, το υψηλό native ευαισθησία των 5000 ISO. 
Η κάμερα Varicam Pure είναι το πάντρεμα της Varicam με την Codex. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τη μεγάλη Varicam, τη Varicam-35 η οποία φοράει πάνω της τον εγγραφέα της Codex. Η κάμερα αυτή προορίζεται για hi-end κινηματογραφικές παραγωγές




_________________________________________________________________________________________________

ALEXA SXT-W
Στην IBC 2017 οι υπεύθυνοι της μεγάλης γερμανικής εταιρείας παρουσία-σαν την νέα Alexa SXT-W, την ασύρματη βερσιόν της Alexa. Ο μάνατζερ της Alexa, ο Μαρκ Σίπμαν Μιούλερ, μάς παρουσίασε ένα αναλυτικό σεμινάριο γύρω από την νέα ασύρματη Alexa μέσα στην αίθουσα του τεράστιου auditorium του Rai Amsterdam. Μπορεί να μην σας φαίνετε και πολύ σπουδαίο να έχει μια κάμερα ενσωματωμένες τις wireless λειτουργίες της αλλά -πιστέψτε με- είναι πάρα πολύ σημαντικό και βοηθάει αφάνταστα τον οπερατέρ αλλά και όλη την ομάδα της εικόνας! Βλέπετε, το βάρος είναι μειωμένο κατά πολύ, δεν έχετε έξτρα καλώδια πάνω και γύρω από την κάμερα με συνέπεια να μην υπάρχουν και ατυχήματα διακοπής της μετάδοσης της εικόνας. Επίσης, κάτι που προσωπικά αγαπώ, είναι η ταχύτητα έναρξης της ασύρματης λειτουργίας! Αμέσως, με το που ανάβεις την κάμερα ξεκινάει αυτόματα και η λειτουργία wireless, δεν χρειάζεται να κάθεσαι να συνδέεσαι ανάμεσα σε πομπούς και δέκτες και να χάνεις τον χρόνο σου.



Επίσης, πολύ σημαντική νέα προσθήκη στις Alexa SXT-W είναι το ασύρματο δίκτυο wi-fi μέσα από το οποίο μπορείς να χειρίζεσαι remote την κάμερα αλλά και να φορτώνεις LUTS ασύρματα στην κάμερα την ώρα του γυρίσματος. Και θέλετε τώρα να σας τρελάνω; Ακούστε κι'αυτό: Για πρώτη φορά, μπορείτε να βάζεται να "συνομιλούν" την Alexa σας με το DaVinci Resolve! Μέσα από το ασύρματο wi-fi η κάμερα συνδέεται με το grading software και έτσι έχετε live επικοινωνία με το Resolve, κάνοντας επιτόπου, live, ένα πρώτο grading ή διαμορφώνοντας τα ήδη υπάρχοντα look up tables έτσι όπως ακριβώς τα θέλετε εσείς!





Επίσης, πολύ εντυπωσιακοί ήταν και οι αυτόνομοι ασύρματοι πομποί και δέκτες της εταιρείας. Πολύ χρήσιμοι όταν θέλεις να συνδέσεις ασύρματα μια Alexa Mini ή μια Amira ή μια κάμερα άλλης εταιρείας με ένα ασύρματο monitor/εγγραφέα. Η κατασκευή τους είναι τυπική γερμανική, ARRI-like, με αντοχή στην σκληρή χρήση, στην σκόνη/χώμα και στα νερά.
_________________________________________________________________________________________________

Panavision Millennium DXL
Στην IBC 2017 συνάντησα -για άλλη μια χρονιά- τον φίλο μου τον Μάικλ Τσιόνι, το πάλαι ποτέ παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ. Ο Μάικλ είχε στήσει στο μικρό περίπτερο της Ambient το αγαπημένο του θηρίο, την -ανάλυσης 8Κ κάμερα- Millennium DXL, σε πλήρη ανάπτυξη! Η θηριώδης κάμερα φορούσε τους τεράστιους φακούς Primo Artiste της Panavision. Εκεί, στο μικρό περίπτερο που τον φιλοξενούσε, ο Μάικλ Τσιόνι μας έδειχνε χαρούμενος τα μοναδικά πλεονεκτήματα αυτής της μεγάλης κάμερας όπως και το πολύ καλό color science που έχει κάνει η εταιρεία του Μάικλ, η Light iron, για την Panavision Millennium DXL. Επίσης μας έδειξε και το πολύ ισχυρό module της C-Motion για ασύρματο follow focus. Αντιλαμβάνεστε πόσο απαιτητικό πρέπει να είναι ένα wireless σύστημα follow focus σε τέτοιες θηριώδεις αναλύσεις όπως της Millennium DXL.  




Η νέα κάμερα Millennium DXL 2 της Panavision που θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες, απ'ό,τι μου εμπιστεύτηκε ο Μάικλ Τσιόνι, θα έχει τον αισθητήρα Monstro 8K VV της RED και θα προσφέρει στον χρήστη περισσότερα από 16 stops δυναμικού εύρους. 

















Cinematically, Palaiologou 17, Athens, Greece - All items on this website are Copyright 2020, all rights reserved. All trademarks are property of their respective owners. This website uses remarketing services to advertise on third party websites to previous visitors to our site. You can opt out at any time by changing cookie settings or sending e-mail at panosgolfis@gmail.com Website powered by Nihonjin Samurai
Back to content