IBC 2019 - Cinematically

Go to content


IBC 2019

από τον Πάνο Γκόλφη (panosgolfis@gmail.com)
Αμστερνταμ, 14/9/2019Η IBC μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση του κόσμου αλλά σίγουρα είναι η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και κατά την άποψη πολλών -και μεταξύ αυτών και δική μου- η IBC είναι η σπουδαιότερη έκθεση/συνέδριο στον κόσμο γύρω από τα κινηματογραφικά, τηλεοπτικά πρά-γματα. Γι'αυτό τον λόγο οι σημαντικότερες ανακοινώσεις και παρουσιάσεις γίνονται στο Αμστερνταμ και όχι στο Λας Βέγκας.
Αλλη μία IBC ξεκίνησε προχθές στο πανέμορφο Αμστερνταμ. Για άλλη μια χρονιά το RAI Amsterdam θα γεμίσει με 55.000 επισκέπτες απ'όλο τον κόσμο στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή γιορτή της δουλειάς μας. Το Cinematicaly θα είναι εδώ, στο Αμστερνταμ, για άλλη μια χρονιά, με τον Πάνο Γκόλφη με διπλά καθήκοντα, διευθυντή φωτογραφίας και δημοσιογράφου, στην 18η συνεχόμενη  συμμετοχή του στην IBC.


Φέτος είναι η 18η συνεχόμενη χρονιά IBC για τον Πάνο Γκόλφη ο οποίος πάντα πηγαίνει με διπλή ιδιότητα, αυτή του διευθυντή φωτογραφίας αλλά και αυτή του δημοσιογράφου.

Σ'αυτό το αφιέρωμα θα χορτάσετε κινηματογράφο
Παραδοσιακά, το Cinematically (προφέρεται "σινεμάτικαλι" και όχι "σινεματίκαλι" που λένε κάποιοι Ελληνες φίλοι και συνάδελφοι) είναι άκρως κινηματογραφικό και δεν το κρύβει, αντιθέτως καμαρώνει γι'αυτό. Εδώ δεν θα διαβάσετε για τα επιτεύγματα της Google εκτός αν εμπλακεί σοβαρά με τον κινηματογράφο. Δεν θα διαβάσετε τα νέα των δορυφορικών πομπών ούτε μικροφώνων, μεγαφώνων καιΤο RAI Amsterdam κάθε χρόνο επεκτείνεται, γίνεται μεγαλύτερο, και από του χρόνου θα προστεθεί στην ευρύτερη περιοχή του και το άκρως εντυπωσιακό ξενοδοχείο που φαίνεται στο background.
Ξεκίνησε καλά η πρώτη συνεδριακή μέρα
Πάντα σε όλες τις διοργανώσεις της IBC, τουλάχιστον στις 18 τελευταίες χρονιές που προσωπικά θυμάμαι, η IBC αρχίζει με το συνεδριακό της πρόγραμμα μία μέρα νωρίτερα από την επίσημη αρχή του event, και μετά, την επόμενη μέρα, ξεκινάει η έκθεση. Ετσι και φέτος, προχθές Πέμπτη, ξεκίνησε ο συνεδριακός κύκλος της φετινής IBC, ενώ ταυτόχρονα, δίπλα, στις πολλές μεγάλες εκθεσιακές αίθουσες επικρατούσε ακόμα οργασμός προετοιμασιών των περιπτέρων/stands. Για εμάς τους δημοσιογράφους, στους οποίους -παρεμπιπτόντως- απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στα εκθεσιακά χωλς πριν την επίσημη έναρξη της έκθεσης, η συνεδριακή μέρα της IBC περιλαμβάνει την κάλυψη του συνεδρίου αλλά και την συμμετοχή μας στα πολλά press conference που γίνονται αυτή τη μέρα.


Μια πολύ μεγάλη και σπουδαία διοργάνωση σαν την IBC δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική της τηλεόραση και τους δικούς της δημοσιογράφους.

Evertz, Grass Valley, Harmonic, Imagine, Rotolight
Αρκετά ήταν τα πρώτα -για τη φετινή IBC- press που παρακολουθήσαμε την Πέμπτη, όπως αυτά των εταιρειών Evertz, Harmonic, Grass Valley, Imagine και Rotolight. Δεν θα σταθώ καθόλου στα press των Evertz, Imagine, Harmonic, τα οποία ήταν τυπικά press -χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον- των νέων προϊόντων και υπηρεσιών των παραπάνω εταιρειών, και θα δώσω ιδιαίτερη σημασία στα δύο off-site, outside press, που έγιναν έξω από το εκθεσιακό RAI Amsterdam, σ'αυτό της Grass Valley, και στο κλειστό, αυστηρά με προσκλήσεις press, που έκανε η Rotolight το βράδυ της Πέμπτης, στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο Van Der Valk στις όχθες του ποταμού Αμστελ.


Ενα από τα τυπικά -χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον- press ήταν και αυτό της Evertz που έγινε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα F004 του εκθεσιακού RAI Amsterdam.

Grass Valley Creative Grading - το πιο εξελιγμένο CCU/CCP
Ήταν πολύ ενδιαφέρον το press της μεγάλης εταιρείας Grass Valley που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης παραδοσιακά στο ξενοδοχείο Novotel, κοντά στο RAI Amsterdam, στην περιοχή του "μικρού Μανχάταν" του Αμστερνταμ. Ο λόγος ήταν ο εξής: Η καλή μεγάλη εταιρεία ανάμεσα στα πολλά άλλα σπουδαία νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ανακοίνωσε  ήταν αυτό που προσωπικά μου έκανε μεγάλη και θετική εντύπωση, το νέο εργαλείο live τηλεοπτικού color grading, με ονομασία Creative Grading. Τώρα πια οι live μεταδόσεις μπορούν να έχουν ακόμα καλύτερη εικόνα και καλύτερο ευκολότερο "ματσάρισμα" με το πολύ χρήσιμο αυτό νέο εργαλείο της Grass Valley. To Creative Grading είναι ένα CCU από άλλον πλανήτη, ένας τέλειος συνδιασμός hardware και software ο οποίος κάνει τη ζωή του ρυθμιστή εικόνας σε ένα πολυκάμερο γύρισμα πολύ ευκολότερη, με πιο γρήγορο ταίριασμα των χρωμάτων, των άσπρων και των μαύρων στα πολυκάμερα set-ups. Το πακέτο συνδιάζεται με ένα ασύρματο wi-fi tablet στο οποίο μπορεί ο χειριστής να δει ξεκάθαρα το αποτέλεσμα της ρύθμισης αλλά και να πάρει snapshots των ρυθμίσεων.


H παρουσίαση του Creative Grading της Grass Valley στο ξενοδοχείο Novotel του μικρού Μανχάταν.


To Creative Grading είναι ένα CCU από άλλον πλανήτη, ένας τέλειος συνδιασμός hardware και software ο οποίος κάνει τη ζωή του ρυθμιστή εικόνας σε ένα πολυκάμερο γύρισμα πολύ ευκολότερη.

Rotolight Titan X2 exclusive VIP preview
Το πρώτο βράδυ της IBC, της Πέμπτης 12/9, σε ένα από τα πιο όμορφα και στυλάτα ξενοδοχεία του Αμστερνταμ, στο "Van Der Valk" που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Αμστελ στην περιοχή Amstel Business Park, έγινε το exclusive VIP preview, αυστηρά με προσκλήσεις, του νέου υπερόπλου της εταιρείας Rotolight! Το νέο φωτιστικό της μικρής, οικογενειακής αγγλικής εταιρείας έκανε σ'αυτή την αίθουσα το ντεμπούτο του στην Ευρώπη! Παρ'όλο που ήταν βράδυ και είμασταν όλοι μας κουρασμένοι η μεγάλη αίθουσα του Van Der Valk γέμισε από διευθυντές φωτογραφίας, δημοσιογράφους και στελέχη εταιρειών.  


Το πανέμορφο και στυλάτο ξενοδοχείο Van Der Valk στις όχθες του Αμστελ, του μεγαλύτερου καναλιού του Αμστερνταμ, εκεί όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση για την Ευρώπη του Titan X2.


Μια σπουδαία μικρή οικογενειακή εταιρεία
Η αγγλική οικογενειακή εταιρεία Rotolight έχει τη βάση της στα αγγλικά Pinewood Studios και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια για τα ποιοτικά της φώτα. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια, 11 αν δεν κάνω λάθος, από τον Ροντ Γκάμονς και την σύζυγό του Έλεν και τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στη δουλειά και ο γιος τους Ροντ Εϊρον Γκάμονς. Πρόκειται για μια οικογένεια που αγαπάει αυτό που κάνει και αυτό φαίνεται αμέσως στα προϊόντα που σχεδιάζει και κατασκευάζει. Τα πρώτα φώτα της εταιρείας τα έφτιαχνε η οικογένεια μέσα στο σπίτι της, στο τραπέζι της κουζίνας του σπιτιού! Τα τελευταία 9 χρόνια η εταιρεία απασχολεί γύρω στους 15 υπαλλήλους και το turnover της έχει μια συνεχή αύξηση 100% κάθε χρόνο! Πέρυσι η εταιρεία Rotolight έκλεισε με 8 εκατομμύρια τζίρο! Καθόλου άσχημα για μια μικρή εταιρεία που έφτιαχνε τα φώτα της στην κουζίνα του σπιτιού πριν 11 χρόνια! Τα πρώτα φώτα της εταιρείας η οικογένεια Γκάμονς τα είδε να χρησιμοποιούνται στην ταινία "James Bond - Skyfall" και "Captain Philips". Τώρα πια τα πολυβραβευμένα LED φώτα της εταιρείας Rotolight είναι τα αγαπημένα φώτα των περισσότερων cinemato-graphers και γκάφερς του Χόλιγουντ, για την δύναμή τους, την ποιότητά τους και την πολύ καλή κατασκευή τους! Για μία περίοδο η Rotolight έφτιαχνε τα φώτα της στην Κίνα αλλά επειδή δεν ήταν ευχαριστημένη με την ποιότητα της δουλειάς ανέλαβε να το πάρει επάνω της το κατασκευαστικό θέμα και να έχει την πλήρη επιμέλεια και έλεγχο, τώρα πια τα πολύ ποιοτικά φώτα της εταιρείας κατασκευά-ζονται στην Αγγλία.


Παρ'όλο που ήταν βράδυ και είμασταν όλοι μας κουρασμένοι η μεγάλη αίθουσα του Van Der Valk γέμισε από διευθυντές φωτογραφίας, δημοσιογράφους και στελέχη εταιρειών.  

Τί είναι το Rotolight Titan X2
Το Rotolight Titan X2 είναι ένα 2x1 softlight LED φωτιστικό όπως πολλά άλλα γνωστά 2x1 softlight φωτιστικά της αγοράς, σαν το 60άρι Skypanel της ARRI και το Gemini (προφέρεται "Τζέμιναϊ) της Litepanels. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους (το Cinematically σας λέει πάντα αλήθειες και όχι διαφημιστικά κολπάκια) αυτά τα δύο -ήδη διάσημα- φωτιστικά softpanels, δηλαδή τo Skypanel και το Gemini, είναι οι δύο μεγαλύτεροι μονομάχοι που στέκονται απέναντι στον νέο και πολύ φιλόδοξο Τιτάνα της Rotolight. Στην αρένα των μονομάχων βέβαια μπορούμε να βάλουμε και 2-3 κινέζικες προτάσεις αλλά δεν θα το κάνουμε γιατί -ως γνωστόν- τα κινέζικα προϊόντα έχουν ακόμα προβλήματα αξιοπιστίας.Γιατί το Titan X2 φέρνει τα πάνω-κάτω στον φωτισμό
Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους το νέο αυτό πανίσχυρο φωτιστικό εργα-λείο φέρνει τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια αγορά κινηματογραφικού/τηλεοπτικού φωτισμού. Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τους σημαντικότερους:
1ον) Το Rotolight Titan X2 περιλαμβάνει πάνω από 25 -προστατευμένες- πατέ-ντες στην σχεδίαση και την κατασκευή του.
2ον) Χρησιμοποιεί state-of-the-art τεχνολογία RGBWW.
3ον) Το Titan X2 είναι το ισχυρότερο 2x1 φωτιστικό LED της αγοράς. Ο ίδιος ο Ροντ Γκάμονς υποστηρίζει, κρατώντας το φωτόμετρο στο χέρι του, ότι το Titan X2 έχει την διπλάσια ισχύ από τους δύο κυριότερους ανταγωνιστές του.
4ον) Πλήρη χρωματικό έλεγχο με 5 διαφορετικά χρωματικά modes (CCT, HSI, RGBW, XY, Filter).
5ον) Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη φίλτρων που κυκλοφορεί. Το Titan X2 περιλα-μβάνει στις preset μνήμες του όλα τα γνωστά φίλτρα όλων των εταιρειών όπως Rosco, Lee, GAM (Great American Market)
go to page 2

Cinematically, Palaiologou 17, Athens, Greece - All items on this website are Copyright 2020, all rights reserved. All trademarks are property of their respective owners. This website uses remarketing services to advertise on third party websites to previous visitors to our site. You can opt out at any time by changing cookie settings or sending e-mail at panosgolfis@gmail.com Website powered by Nihonjin Samurai
Back to content