page 16 - Cinematically

Go to content

sponsored by
IBC 2022 round-up                                                     page 16
από τον Πάνο Γκόλφη (panosgolfis@gmail.com)
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022
RED
Η αμερικάνικη εταιρεία δεν χρειάζεται συστάσεις, όλοι σας την γνωρίζετε. Στο περίπτερό της στην IBC 2022 όπως πάντα κυκλοφορούσε κόσμος και κοσμάκης και ιδιαίτερα πιτσιρικάδες γιατί -κακά τα ψέματα- οι RED κάμερες είναι trend (πόσο την απεχθάνομαι αυτή τη λέξη) για τους πιτσιρικά-δες οι οποίοι στο άκουσμα του ονόματος της εταιρείας (που πέρασε από τα μαγιό και τα γυαλιά ηλίου στις cine κάμερες), τρελαίνονται!
Στο περίπτερο της RED βρέθηκα όχι με μεγάλη χαρά, αλλά μόνο και μόνο από επαγγελματική διαστροφή, αλλά και επειδή θέλω να έχω πάντα άποψη γι'αυτά που λέω και ειδικά αυτά τα οποία κατηγορώ ως υπερεκτιμημένα σε βαθμό εγκλήματος!  


RED V-Raptor XL
Συναντήθηκα λοιπόν με τον συμπαθέστατο Τζεφ Γκούντμαν, ήπιαμε εσπρέσο στο booth της RED και μιλήσαμε για αρκετή ώρα! Μου έδειξε πολύ υπερήφανος την κάμερα V-Raptor XL, τη νέα ναυαρχίδα της εταιρείας του.

Πρόκειται για μια μεγαλύτερη σε μέγεθος κάμερα από την Raptor, γι'αυτό και έχει και το XL δίπλα από το όνομά της, γιατί απλούστατα έχει ενσωματωμένο πλούσιο και υπερπλήρες I/O. Εκεί πίσω βλέπουμε όλων των ειδών τα βύσματα, πολλά (3) SDIs, genlock, time code, USB-C, και πολλά Lemo βύσματα τροφοδοσίας για αξεσουάρ και βοηθήματα του 1st AC. Μέχρι και στο εμπρός μέ-ρος της κάμερας υπάρχουν SDIs και Lemo βύσματα τροφοδοσίας των αξεσουάρ!

H νέα ναυαρχίδα της RED χρησιμοποιεί τον ίδιο αισθητήρα με την μικρότερη, την compact
V-Raptor, τον μεγάλο αισθητήρα "multi-format" όπως τον αποκαλεί η RED. Ο αισθητήρας αυτός μπορεί να δώσει διαφορετικά formats και aspect ratios, από 6K σε Super-35, μέχρι 8K σε VV (Vista Vision) full frame. Το σκανάρισμα του αισθητήρα αυτού είναι δύο φορές ταχύτερο από τους προηγούμενους αισθητήρες της RED με αποτέλεσμα οι V-Raptor κάμερες (η μικρή και η XL) να μπορούν να κάνουν overcrank μέχρι το άκρως εντυπωσιακό νούμερο των 600 καρέ το δευτερό-λεπτο στα 2K ανάλυση!Η κάμερα έχει ηλεκτρονικά NDs, από 2 μέχρι 7 stops, με τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε διαβαθμίσεις του ενός τετάρτου του stop, ενός τρίτου του stop, και ολόκληρου, full stop. Αυτό ομολογώ ότι το βρήκα πολύ καλό! Αν δεν κάνω λάθος αυτή είναι η πρώτη RED κάμερα που έχει NDs ενσωματωμένα στη μηχανή.
Η τροφοδοσία της κάμερας μπορεί να γίνει και με 14βολτες μπαταρίες αλλά και με 26βολτες και μπορεί να δεχθεί βάσεις μπαταρίας V-Lock και Gold-Mount.

Η κάμερα στο πίσω μέρος της έχει ασύρματο Wi-Fi για ασύρματο time-code και genlock καθώς και δυνατότητες live streaming της εικόνας μέσω τουRED Connect App
Από το USB-C της κάμερας μπορείς -μέσω ethernet αντάπτορα- να στείλεις αρχεία τύπου R3D 8K 60p. Δηλαδή με ένα μόνο δικτυακό καλώδιο μπορείς να στείλεις ασυμπίεστα αρχεία RAW R3D ανάλυσης 8K 60p! Αυτό ήταν πραγματικά εντυπωσιακό!
Στο booth της RED στην IBC 2022, το staff της εταιρείας έστελνε (μέσω του καλωδίου ethernet) εικόνα τέτοιων μεγάλων αρχείων σε ένα CCU και σε έναν σέρβερ με βίντεο GPUs όπου εκεί γινόταν κάποια επεξεργασία του σήματος, και μετά τα αρχεία αυτά ήταν έτοιμα για broadcasting.
Τα μεγάλα ασυμπίεστα αρχεία 8Κ, 60p R3D έμπαιναν σε υπολογιστή NVidia Rivermax
Με άλλα λόγια, όλες τις post production εργασίες σου μπορείς να τις κάνεις live, την ώρα του γυρίσματος, δηλαδή μπορείς real-time να επιλέξεις κάποια ασυμπίεστα R3D πλάνα σου που μό-λις τράβηξες, να τα βάλεις πάνω σε μια grading timeline, να τα εταλονάρεις, να τους περάσεις κάποια luts (λατς λέγονται και όχι λουτς όπως τα ακούω να τα λέτε συνέχεια στην Ελλάδα) και μετά να τα επιστρέψεις πίσω στο σύστημα εταλοναρισμένα.  
Εδώ βλέπουμε τη μικρότερη V-Raptor σε πλήρες κινηματογραφικό set-up με αξεσουάρ της εταιρείας Shape.


Cinematically, Palaiologou 17, Athens, Greece - All items on this website are Copyright 2020, all rights reserved. All trademarks are property of their respective owners. This website uses remarketing services to advertise on third party websites to previous visitors to our site. You can opt out at any time by changing cookie settings or sending e-mail at panosgolfis@gmail.com Website powered by Nihonjin Samurai
Back to content